100 terabitów na sekundę dzięki grafenowi
8 marca 2013, 13:32Wkrótce w Journal of Selected Areas in Communications ukaże się artykuł, którego autorzy - naukowcy z Georgia Institute of Technology (Gatech) - opiszą teoretyczny model grafenowej anteny zdolnej do przesyłania danych z prędkością do 100 terabitów na sekundę
ACLU skarży się na praktyki telekomów
18 kwietnia 2013, 16:53ACLU (American Civil Liberties Union - Amerykańska Unia Wolności Obywatelskich), jedna z najważniejszych organizacji społecznych w USA, złożyła w Federalnej Komisji Handlu (FTC) skargę na AT&T, Verizon, Sprint i T-Mobile. Zwraca w niej uwagę, że wymienione telekomy sprzedają klientom miliony smartfonów z systemem Android i nie dostarczają odpowiednich poprawek.
Guzy obezwładniają układ odpornościowy, zużywając cukier
7 czerwca 2013, 12:14Zużywając cały dostępny cukier, komórki nowotworowe upośledzają działanie układu odpornościowego. Bez dostępu do glukozy limfocyty T nie wytwarzają interferonu-gamma (IFNγ), cytokiny odgrywającej ważną rolę w zwalczaniu nowotworów oraz różnych infekcji.
Wokalne rozpoznawanie bez pudła
22 lipca 2013, 10:13Wilki można rozpoznać po wyciu ze 100-proc. trafnością.
Enzym odpakowuje DNA, by chłopcy stali się chłopcami
6 września 2013, 13:41By podczas rozwoju płodowego genetyczni chłopcy (XY) stali się chłopcami również pod względem anatomicznym, w ich organizmie musi występować enzym "odpakowujący" Jumonji d1a.
Google chce poprawić bezpieczeństwo Chrome'a dla Windows
10 listopada 2013, 15:32Google zmienił strategię i postanowił chronić użytkowników przeglądarki Chrome dla Windows przed złośliwymi rozszerzeniami. Wyszukiwarkowy koncern zażąda, by wszystkie pluginy były przechowywane w oficjalnym Web Store.
Mrówki dostosowują się do roli, odpowiednio kształtując tułów
7 stycznia 2014, 13:05Funkcja spełniana przez mrówkę w dorosłości wpływa na wzrost segmentów jej tułowia.
Odpowiada za rybi zapach ryb i ogranicza głębokość ich występowania
4 marca 2014, 11:37Poniżej 8200 m nie widuje się ryb, a teraz naukowcy zyskali fizjologiczne wyjaśnienie tego zjawiska. Powodem jest N-tlenek trimetyloaminy (ang. trimethylamine N-oxide, TMAO), który nie tylko odpowiada za rybi zapach, ale i stabilizuje białka komórek. Bez TMAO proteiny uległyby zniekształceniu przez ciśnienie i przestałyby działać.
Krojenie łagodzi dziecięce obyczaje
25 kwietnia 2014, 06:36Najnowsze studium psychologów z USA wykazało, że gdy 6-10-letnie dzieci jedzą pokarmy, które trzeba gryźć przednimi zębami, np. udka kurczaka czy całe jabłka, są bardziej niegrzeczne niż wtedy, kiedy podaje im się potrawy pokrojone.
Witamina D może zmniejszyć wagę, działając na mózg
24 czerwca 2014, 12:08Witamina D wpływa na wagę i kontrolę poziomu glukozy, oddziałując na podwzgórze.